HENKILÖSTÖ- JA KOULUTUSSUUNNITELMA KUNTOON

Henkilöstösuunnitteluun enemmän strategialähtöisyyttä ja liiketoimintalähtöisyyttä

Onko tämä lakisääteinen vuotuinen velvoite teille päänvaiva vai apuväline tarvitsemienne resurssien ja osaajien  suunnitteluun?  Velvollisuus laatia henkilöstö- ja koulutussuunnitelma koskee organisaatioita, joissa on yli 20 henkilöä töissä. Yhteistoimintalain noudattaminen on tärkeää, mutta onnistumisen ja kilpailukyvyn kannalta mielestäni vielä tärkeämpää on katsoa asiaa liiketoiminnan tulevaisuuden ja menestymisen näkökulmasta.

Strategiaan kytkeytyvä henkilöstösuunnitelma ja koulutussuunnitelma on varautumista tulevaan

Hyvin laadittu henkilöstö- ja koulutussuunnitelma ottaa kantaa tärkeisiin osaamiseen liittyviin kysymyksiin. Se määrittelee, paljonko osaajia tarvitaan ja millä tavoin  riittävä osaaminen varmistetaan.

Sisältö siis ratkaisee. Keskeisiä kysymyksiä ovat mm.

  • mitä uutta osaamista tulevat tuotteet ja palvelut tarvitsevat?
  • miten työnmurros, digitaalisaatio, robotiikka, automaation lisääntyvä käyttö vaikuttaa henkilöstöön?
  • mistä osaamisista voidaan luopua?
  • miten varmistetaan kokemusosaaminen henkilöstövaihdoksissa?
  • miten uutta osaamista hankitaan – valmennuksilla, rekrytoinneilla vai yrityskaupoilla?
  • miten vahvistetaan oppimiseen ja uudistumiseen liittyviä taitoja?

Minkälainen koulutussuunnitelma pitää olla ja kenelle verovähennys kuuluu?

Vuodesta 2014 alkaen on ollut mahdollista hyödyntää ylimääräistä verovähennysoikeutta tai saada sama etu koulutuskorvauksena.

Ajoissa laadittu ja sisällöllisesti laadukas henkilöstö- ja koulutussuunnitelma on hyväksyttävä YT-menettelyn mukaisesti. Hyväksymisen jälkeiset koulutussuunnitelman mukaiset koulutukset kuuluvat koulutusvähennyksen piiriin. Edellytyksenä on myös se, että kehittämistoimenpide (koulutus, valmennus, coaching, mentorointi, verkko-opiskelu ym) suoritetaan työajalla. Siis ajalla, jolta työnantaja maksaa palkkaa.

Alle 20 hengen organisaatioilla riittää vapaaehtoisesti tehty koulutussuunnitelma. Suunnitelma ja sen mukainen henkilöstön kouluttaminen ei kuitenkaan riitä, vaan ylimääräinen verovähennys tai koulutuskorvaus edellyttää henkilöstön koulutustilaisuuksien dokumentointia ja seurantaa.

Koulutussuunnitelma ja verovähennys

Laaditun ja hyväksytyn henkilöstö- ja koulutussuunnitelman jälkeisistä kehittämistoimenpiteiden tärkein tavoite on vahvistaa osaamista ja varmistaa organisaation onnistuminen perustehtävässään. Mikäli haluaa saada koko henkilöstön kehittämisestä ylimääräisen verovähennyksen, se on mahdollista.

Vuonna 2015 yli 3000 yritystä hyödynsi tämän mahdollisuuden. Yhteensä verovähennys oli 52,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 vastaavat luvut olivat n. 2800 ja 47,6 meur.

Haluatko tämän hyödyn myös omalle organisaatiollesi?

Sparrausapua ajatteluun, keskusteluun sekä henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laadintaan

Apua henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimiseen voi saada osallistumalla valmennuksiini tai pyytämällä minulta apua suunnitelmien laatimiseen.

Kuulen usein, että suunnitelmien tekeminen on niin työlästä. Voin vakuuttaa: pienellä vaivalla saadaan paljon hyvää aikaiseksi. Otathan yhteyttä!

”Suorat esimerkit elävästä elämästä olivat parasta.”