Tiukka tilanne ja herkkä hetki

Tiukka tilanne –kirja on lähetetty kirjapainoon. Muutaman viikon päästä kirja on valmis kauppojen hyllylle ja verkkokauppojen sivuille.

Kirja on valmis.

Sitä on kirjoitettu syksyn pimeinä iltoina, harmaina talvipäivinä ja monena viikonloppuna. Ympäröivä maailma on kertonut lähes joka päivä jonkun yrityksen YT-neuvottelujen käynnistymisestä tai päättymisestä. Jokainen irtisanomisuutinen on koskettanut erityisellä tavalla.

Olo on vähän kuin laittaisi lapsen ensi kertaa kouluun. Miten kirja pärjää tästä eteenpäin? Löytääkö se kavereita? Ymmärretäänkö sen sanomaa? Uskooko kukaan? Vanhempana voi tukea ja kannustaa, mutta ei voi mennä lapsensa puolesta kouluun.

Tiukka tilanne – käytännön vinkkejä työvoiman sopeuttamiseen ja uudistustyöhön ei ole saneerauskirja. Eikä YT-kirja.

Kirja ei ole synkkä, vaikka käsitteleekin työelämän vaikeita asioita. Kirjan tehtävänä on varoittaa tiukoista tilanteista. Kirjan tehtävänä on osoittaa monia erilaisia teitä ulos tiukoista tilanteista. Kirjan kolmas tehtävä on muistuttaa ihmisten tunteista, kokemuksista, kunnioituksesta, arvostuksesta, välittämisestä ja auttamisesta.

Toivottavasti kirja löytää ja tavoittaa lukijansa. Toivottavasti siihen kootut neuvot auttavat johtajia ennakoimaan, etsimään vaihtoehtoja, olemaan rohkeita ja uskomaan tulevaan. Erityisesti toivon kirjan neuvojen olevan hyödyksi irtisanomistilanteessa. Niissä tarvitaan kaikki mahdollinen esimiesosaaminen. Toivottavasti kirja tuo lakipykälien ja kustannussäästöjen rinnalla tiukkojen tilanteiden aiheuttamat tunteet esille sellaisella tavalla, joka auttaa ymmärtämään ihmisiä.

Elämä jatkuu. Kevät etenee. Ne yritykset, jotka osaavat hoitaa tiukat tilanteet hyvin, ovat etulyöntiasemassa, kun hyvät ajat koittavat. Parhaat osaajat haluavat jatkaa työskentelyä, parhaat hakijat haluavat hakeutua niihin töihin. Näin se menee.

Tiukka tilanne-kirja on nyt matkalla.

Se on kirjoitettu järjellä ja tunteella. Sillä on tärkeä missio: parantaa suomalaista työelämää.  Kirjoittajana voin tukea sen matkaa.

13 replies
  • Riitta Hyppanen
   Riitta Hyppanen says:

   Kiitos Leena!
   Kirjassa on neuvoja esimiehille, johdolle, HR:lle ja YT-neuvottelijoille. Toivon myös, että erilaiset tavat auttaa ihmisiä muutostilanteessa luettaisiin huolella. Vaikka tilanteet olisivat vaikeita, ei ole kenenkään etu, jos ihmisiä kohdellaan huonosti.

   Vastaa
  • Nimetön
   Nimetön says:

   Kiitos Pauliina!
   Näihin työelämän parantamistalkoisiin tarvitaan mukaan kaikki. Vaikutusmahdollisuudet ovat kullakin erilaiset.
   Talkoot jatkuvat.

   Vastaa
 1. Johanna
  Johanna says:

  Mahtavaa. Tällainen kirja on tarpeen. Jäämme odottamaan kirjan ilmestymistä painokoneen uumenista.

  Vastaa
  • Riitta Hyppanen
   Riitta Hyppanen says:

   Kiitos!
   Vaikka kirja käsittelee vaikeitakin asioista kuten säästöjä ja työsuhteiden päättymisiä, puhutaan siinä myös kehittämisestä ja uudistumisesta. Lakipykälien ja eurojen lisäksi on huomioitava ihmisten tunteet, jos organisaatio haluaa menestyä. Muutoksen kohteena olevia ihmisiä voi auttaa – rahalla, mutta myös ilman rahaa.

   Vastaa
 2. Jaana Huhta
  Jaana Huhta says:

  Minulle yksi kappale! On varmasti tarpeellinen kuntapäättäjillekin.
  Onnea kovasti kirjasta!

  Vastaa
  • Riitta Hyppanen
   Riitta Hyppanen says:

   Hei Jaana
   Kiitos, kirja on kirjoitettu kaikille päättäjille joka sektorilla ja myös päätösten toteuttajille.
   Laitoin sinulle viestin myös Twitteriin.

   Vastaa
 3. Antti Soikkanen
  Antti Soikkanen says:

  Mielenkiintoinen, tarpeellinen ja haastava aihe. Mielenkiinnolla odotan, mitä olet kirjoittanut.
  Onnea!

  Vastaa
  • Riitta Hyppanen
   Riitta Hyppanen says:

   Kiitos Antti!
   Aihe on ajankohtainen. Yhä vaan, valitettavasti. Jos on vähennettävä henkilöstöä, toivon, että sen toteuttamisessa ihmisiä kohdeltaisiin mahdollisimman hyvin. Se on loppujen lopuksi kaikkien etu. Tiukka tilanne -kirja pyrkii myös vaikuttamaan siihen, että ennakoimalla, suunnittelulla ja henkilöstökustannusten tarkemmalla seurannalla voitaisiin myös vähentää näitä tiukkoja tilanteita.
   Lisätietoa kirjasta http://johtaminen.kauppalehti.fi/tiukkatilanne/

   Vastaa
  • Riitta Hyppanen
   Riitta Hyppanen says:

   Kiitos Tero!

   Tarvetta on. Toivotaan, että ne henkilöt, joilla on eniten vaikutusvaltaa henkilöstön säästötoimenpiteissä, löytäisivät tämän kirjan ja lukisivat sen ajatuksella. On olemassa paljon vaihtoehtoja irtisanomisille. Ja nekin voi tehdä tyylipisteillä, jos vain on tahtoa. Kirjassa tuon esille irtisanottujen auttamista sekä rahan kanssa että myös ilman rahaa. Näin ei voi vedota taloudelliseen tilanteeseen. Tarvitaan siis yritysjohdon tahtoa.

   Suomella on visio olla vuonna 2020 Euroopan paras työelämä. Tämä on Työ- ja elinkeinoelämän ministeriön hanke. Jos et ole kuullut, ei ole moni muukaan. Paljon on siis tehtävää. Missioni on parantaa työelämää Suomessa. Meitä pitää olla monia, muuten ei asiat etene.

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code