Halusin kokeilla, löytyykö vaihtoehtoja jo olemassa oleville verkossa järjestettäville tilaisuuksille, joissa käsitellään työelämäasioita kohtaamisten kautta? Olemme varsin tottuneita etätyöskentelemään. Olemme kokeneet erilaisia teams- tai zoom-palaveriputkia. Olemme myös tottuneet webinaareihin, joita on tarjolla enemmän kuin aikamme riittää niihin osallistumaan. Moni on kuitenkin jäänyt kaipaamaan digitaalisia kohtaamisia. Minä ainakin aivan erityisesti. Kaipaaminen ei kuitenkaan asioita muuta, joten päätin kokeilla, miten rakentaisin ja mahdollistaisin digitaalisia kohtaamisia Riitan DialogiAreenalla.
Viisi tärkeää kantavaa ajatusta, joilla digitaalisia kohtaamisia mahdollistetaan Riitan DialogiAreenalla
1. Riitan DialogiAreena on paikka, jossa järjestetään ajankohtaisia työelämäaiheisia keskustelu- ja kehittämistilaisuuksia vuorovaikutteisesti. Kyse ei kuitenkaan ole webinaarista, jossa asiantuntija kävisi läpi teemaa powerpointiensa kanssa ja osallistujat olisivat suljettujen kameroidensa takana. Kun ei ole esitystä, on aika luontevaa olla kamerat auki.
2. Riitan DialogiAreenalla on toki tunnin mittainen yhteinen tilaisuus, mutta se on vain osa kokonaisuutta. Jo päiviä ennen yhteistä tilaisuutta kiinnostuneet saavat kutsun Etkoille, joissa digitaaliset kohtaamiset Howspace-alustalla alkavat. Tutustumisten lisäksi Etkoilla aloitetaan jo keskustelut teemasta. Tämä on myös paikka esittää kysymyksiä. Kokonaisuuteen kuuluvat myös Jatkot. Niissä jatketaan teeman käsittelyä ja syvennytään joihinkin näkökulmiin kukin oman aikataulunsa mukaisesti.
3. Nimensä mukaisesti Riitan DialogiAreena on tarkoitettu dialogeille ja tämä koskee kaikkia osallistujia. Vaikka jokaisella jaksolla tunnin yhteisessä tilaisuudessa minulla on kutsuttuna pääkeskustelukumppani ja me kaksi johdattelemme keskustelua, dialogiin kutsutaan kaikki. Vuorovaikutuksellinen tunti sisältää monia tehtäviä.
4. Kuin aidossa dialogissa kuuluukin, Riitan DialogiAreenallakin olemme kaikki aktiivisia toimijoita. Jokainen osallistuja päättää, miten paljon on mukana, paljonko aikaa ja energiaa käyttää yhden jakson aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, miten aktiivisesti kukin kommentoi, kysyy tai on kiinnostunut osallistumaan digitaalisella alustalla tapahtuvaan keskusteluun.
5. Kevään 2022 aikana eli ensimmäisen kokeilujakson aikana toteutuu neljä jaksoa, joissa on eri teema, mutta konsepti sama. Kokeilukulttuurin ja jatkuvan oppimisen kannalta on rohkaistava kokeiluihin. Riitan DialogiAreena on paikka, jossa kokeillaan monia asioita ensimmäistä kertaa. Se tietää riskiä, ettei kaikki suju täydellisesti tai jopa epäonnistuu. Tämä on tärkeä osa – kyse on yhteisestä oppimismatkasta, jossa harjoitellaan ja vahvistetaan digitaalisten kohtaamisten taitoja.
Minkälaisia oppimiskokemuksia ja digitaalisia kohtaamisia Riitan DialogiAreenalla on jo syntynyt?
Matkamme on vasta alussa, mutta jo ensimmäinen jakso tammi-helmikuussa oli kokemusrikas. Moni ennalta pohdittu asia vahvistui, mukaan mahtui monta positiivista yllätystä, mutta myös pieniä parannuksia oli syytä tehdä saman tien.
Riitan DialogiAreena käynnistettiin vuodenaikaan ajankohtaisella kestoaiheella, miten kehittää kehityskeskustelu merkityksellisimmäksi. Jakson nimi oli Kehityskeskustelu vai sittenkin onnistumiskeskustelu? Yhteisen keskustelun virittäjänä oli kanssani Sanna Wenström (KT, FM) Oulun ammattikorkeakoulun ammatillisesta opettajakorkeakoulusta. Kehityskeskusteluja Sanna tarkasteli aihetta kokonaisvaltaisesti positiivisen johtamisen ja työinnostuksen näkökulmasta. Ja se kyllä tarttui…
Ensiksi jännitti, moniko kiinnostuu oudosta, erilaisesta kokonaisuudesta. Mikä tämä Riitan DialogiAreena oikein on, jos ei ole edes webinaari? Onneksi mukaan tuli riittävän paljon.
Kiitos kaikille 40 osallistujalle rohkeasta mukaan tulemisesta ja hienoista digitaalisista kohtaamisista. Alkufiilikset Etkoilla osoittivat avointa mieltä, odottavaisuutta ja innostuneisuutta. Eniten kiinnostusta herättivät kehityskeskustelujen uudistaminen, positiivinen johtaminen, uteliaisuus uutta kohti ja Howspace työkalu. Yhteisen tulaisuutemme jälkeen oli taas jännä paikka kysyä fiiliksiä. Näitä tuloksia oli ilo lukea: tunnelma, tehtävät ja vertaisoppiminen koettiin asteikolla 1-5 hyväksi (4.1), eniten ilahdutti digitaaliset kohtaamiset (4.3) ja viestintä (4.3).
Moni halusi myös jatkaa yhteistä oppimismatkaamme Jatkoilla, joissa syvensimme kehityskeskustelu teemaa aktiivisen vuorovaikutuksen ja pysähtymisen näkökulmalla. Toinen iso teema, psykologinen turvallisuus päätettiin siirtää toukokuun teemaksi.
Jakson lopussa järjestin vielä yllätyspäättärit, kun halusin vielä hetkiseksi kokoontua samanaikaisesti kaiken kokemamme ääreen.
Riitan DialogiAreenan ensimmäisen jakson kokemukset voi tiivistää näin: ”Uudistajan ja kokeilijan matka on jännityksellä, toiveikkuudella, nöyryydellä ja kiitollisuudella ladattu”
Tämän kaiken mahdollisti ja mahdollistaa Howspace, jonka partnerina olen toiminut jo syksystä 2021 asti. Iso kiitos aidosta partneruudesta!
Jos sinäkin haluat kokeilla digitaalisen dialogin alusta, niin tästä pääset alkuun. Suosittelen!
Mikäli etsit keinoja toteuttaa tilaisuuksia, joissa digitaaliset kohtaamiset ovat tärkeä osa toteutusta tai haluat keskustella kanssani vuorovaikutteisista valmennuksista, työpajoista, otathan yhteyttä.